Občina Cankova Občina Cankova

Informacije javnega značaja

Kontakt

Občina Cankova
Cankova 25
9261 Cankova

T: 02/540-93-70 – tajništvo
T: 02/540-93-77 – župan
F: 02/540-93-78

E: tajnistvo@obcina-cankova.si
I: www.cankova.si


Občina Cankova - Facebook

 

Delovni čas Občinske uprave

Ponedeljek:   od 7. do 15. ure
Torek: od 7. do 15. ure
Sreda: od 7. do 17. ure
Četrtek: od 7. do 15. ure
Petek:

od 7. do 13. ure

 

Uradne ure Občinske uprave

Ponedeljek:   od 7. do 15. ure
Torek: od 7. do 15. ure
Sreda: od 7. do 17. ure
Četrtek: od 7. do 15. ure
Petek:

od 7. do 13. ure

 
 Malica:          od 10. do 10.30 ure

 

 

 

Zemljevid

Občina Cankova v Sloveniji

Pešpoti, poti za nordijsko hojo

Turistična gozdna učna pot FUKS GRABA v Korovcih
 
Informacije in najava skupin: Turistično društvo Korovci (Danica Wolf)
Gsm: 031-469-923
Tel.: 02/540-10-47
e-pošta: tdkorovci@volja.net

Severno od Cankove, na gričevju med Korovci, Gerlinci in Gornjimi Črnci so obsežni gozdovi. Ta gričevnati svet Goričkega nudi popotniku veliko naravnih znamenitosti. Te lahko odkrivamo na urejeni Turistični gozdni učni poti Fuks graba, ki je speljana ob potočku, ki bogati dolino s številnimi meandri in katere pobudnik za ureditev je bil rojak Jože Toplak. Zvesti spremljevalec in vodnik po poti je prijazna lisička, ki vam pokaže tudi svoj dom in po kateri je pot dobila tudi ime.

Na turistični gozdni učni poti je oblikovanih devet stojišč oziroma odsekov,  na katerih se lahko poučite o črni jelši, krmni njivi, gozdnem robu, smrekovi monokulturi, lisičjem domu, iglavcih in listavcih, obnovi gozda, lovskih objektih, pedološki sestavi tal, potočku, vodi in še o mnogo čem. Na poti vas čakajo tudi  mize in klopi za počitek, informacijske table z nazornim napisom drevesnih vrst, divjadi in ptičjem svetu v gozdu. Postavljena so tudi krmišča za divjad in lovski razgledni stolp. Deveto postajališče predstavlja studenec, ki je bil jeseni 2004 obnovljen s pomočjo sredstev Heliosa in Ministrstva za okolje. Vešči opazovalec bo prav gotovo opazil še kaj več in morebiti v objektiv ujel tudi kaj nenačrtovanega. Pot objeto v mir in hladno senco, ki jo spremlja ptičje žvrgolenje, mnogi prehodijo večkrat, saj jih pomiri, poveže z naravo in jih preseneča z vedno novimi drobnimi spoznanji.

Za 2400 m dolgo pot potrebujete  uro in pol počasne hoje in dodatne pol ure za povratek do izhodišče. Organiziranim skupinam je povratek lahko prikrajšan, saj jih ob koncu poti čaka prevozno sredstvo.


 

Bernardina pot ob Ledavskem jezeru v Kraščih
Vasi Krašči in Ropočo, ki se raztezata na dveh gričih in ležita v občinah Cankova in Rogašovci, v dolini krasi akomulacijsko jezero, ki je ime Ledavsko jezero dobilo po reki Ledavi, ki se steka po dolini. Jezero je bogato obdano z rastiščem vrb in drugim rastlinjem, svoje domovanje pa so si tukaj poiskale številne ptice in vodni prebivalci.
Ledavsko jezero je akomulacijski zadrževalnik, ki je bil zgrajen zaradi zagotavljanja poplavne varnosti pred dobrimi tridesetimi leti. Nekdaj ekstremni poseg v naravo, se je v vseh teh letih zlil z okoljem, tako da je jezero postalo bogat  ekosistem z vodnim in obvodnim življenjem – rastlinskim in živalskim.
Raznolikost te narave pa lahko v polnosti doživimo, če se odpravimo po sprehajalni poti, ki je speljana okrog jezera. Poimenovali smo jo Bernardina spominska pot – po biologinji mag. Bernardi Novak, rojakinji, ki je s predanostjo in vnemo raziskovala rastlinski in živalski svet v njej ljubem Goričkem ter nam v številnih delih približala bogastvo, ki nas obdaja.


Kot izhodišče sprehoda predlagamo parkirišče na koncu ceste čez južni nasip ob jezeru v Kraščih. Podamo se proti zahodu po nasipu po asfaltni cesti ali po kolovozni poti pod nasipom, kjer lahko opazujemo mirni tok reke Ledave, ki potuje proti nižjeležeči Murski Soboti. Tik ob vznožju reke nam pogled privabi rastlinska čistilna naprava, ki s svojim naravnim procesom skrbi za čistejši vodni tok. Ko prispemo do konca nasipa, se lahko odpravimo po krajši, z rastlinjem bogato obdani poti, ki je speljana tik ob jezeru in je primerna za sprehod ob suhem vremenu ali pa se podvizamo v hrib, kjer nas bo hladila prijetna senca gozda. Ko obidemo kapeli v Kraščih in v Ropoči, lahko uživamo ob razgledu na jezero, ob spustu v dolino pa nas navdušijo skrbno obdelana polja in vinogradi.  Za trenutek lahko na severu ugledamo tudi najvišja vrhova Goričkega – Sotinski in Serdiški breg. Naprej po makadamski cesti, ki je hkrati tudi severni rob jezera in kjer se združita krajša in daljša sprehajalna pot, lahko občudujemo pestri rastlinski svet, ki ga bogatijo mokrotni travniki. Ob ponovnem vzponu na vzhodni breg nad jezerom, se sprehodimo mimo skrbno obdelanih sadovnjakov, nadalje pa se ob spustu v dolino predamo prelepemu razgledu na jezero. Ko se sprehodimo še po potki tik ob jezeru, nas klopce vabijo, da v miru prisluškujemo zvokom dvoživk in ptic.
Polni vtisov tako zaokrožimo pot, prijetno utrujene pa nas medse prisrčno vabijo bližnja Turistična kmetija Ferencovi in Bife Grah ter druge številne gostilne, turistične in izletniške kmetije, prodajalna svežega in suhega sadja ter vinske kleti, kjer boste lahko doživeli njihovo gostoljubnost in okusili domače dobrote.
Sprehod po slikoviti naravi traja 2 do 3 ure, celotna dolžina srednje zahtevne poti  pa znaša 6 oz. 8 km. Pot je označena. Podlaga: asfalt, makadam, gozdna pot. Težavnost: srednja.


 

Voglerjeva pot – pot tudi za nordijsko hojo na Cankovi
Izhodišče Voglerjeve poti je Vila VOGLER v samem središču Cankove in poteka proti mejnemu prehodu Cankova in se nadaljuje po avstrijski strani ob mejnem potoku Kučnica, kjer nas na eni strani spremljajo širni travniki in polja, na drugi pa senca dreves ob potoku. Po prihodu v Korovce se sprehodimo do Turistične gozdne učne poti Fuks graba, kjer se lahko odločimo za sprehod po gozdni poti in tam spoznamo gozdni sestoj in njegove prebivalce ali pa jo mahnemo nazaj proti Cankovi, kjer nas pot odpelje mimo znamenite Bransbergerjeve domačije, lepo ohranjene kmečke hiše z razstavo starodavnega kmečkega orodja. Ob zaključku naše avanture si lahko odpočijemo in okrepčamo v Gostilni Ajda, kjer se ponašajo s pico iz ajdove moke, ki je prejela mednarodno nagrado in prekmurskimi dobrotami.

Dolžina: 8324 m
Čas hoje: 1h 50 min
Podlaga: makadam, gozdna cesta, asfaltna cesta
Težavnostna stopnja: lahka
Izhodiščna točka: Vila VOGLER
Znamenitosti:                   Vila VOGLER, spomenik jezikoslovca dr. Avgusta Pavla v parku na Cankovi, cerkev sv. Jožefa na Cankovi, potok Kučnica, Turistična gozdna učna pot Fuks graba, kapelica sv. Duha v Korovcih, Bransbergerjeva domačija,  rastišča narcis, domača obrt – kvačkanje prtičkov in košaric, Gabriela Fisar, Korovci 17c

  
Informacije in vodniki za nordijsko hojo:
www.nordijska-hoja.si

RENATA ŽNIDARIČ
Občina Cankova
031 / 593-908
renata@obcina-cankova.si

MARJAN SIMON
031 / 301 290
marjan_simon@email.si

 


 

Koledar prireditev

Fotogalerija