Občina Cankova Občina Cankova

Informacije javnega značaja

Kontakt

Občina Cankova
Cankova 25
9261 Cankova

T: 02/540-93-70 – tajništvo
T: 02/540-93-77 – župan
F: 02/540-93-78

E: tajnistvo@obcina-cankova.si
I: www.cankova.si


Občina Cankova - Facebook

 

Delovni čas Občinske uprave

Ponedeljek:   od 7. do 15. ure
Torek: od 7. do 15. ure
Sreda: od 7. do 17. ure
Četrtek: od 7. do 15. ure
Petek:

od 7. do 13. ure

 

Uradne ure Občinske uprave

Ponedeljek:   od 7. do 15. ure
Torek: od 7. do 15. ure
Sreda: od 7. do 17. ure
Četrtek: od 7. do 15. ure
Petek:

od 7. do 13. ure

 
 Malica:          od 10. do 10.30 ure

 

 

 

13 November 2017 Arhiv

Ne sežigajmo plastike !!

Pri sežiganju  izdelkov iz polivinilklorida, skrajšano PVC – ja, prihaja do tvorbe zelo strupenih plinov!

Kateri predmeti so iz  polivinilklorida?
Embalaža, posoda, talne obloge, okna, igračke, cevi, izolacijski materiali pri elektroinštalacijah,  rolete, zastori, namizni prti, razne letve, profili za pritrjevanje, PVC vreče, itd.. PVC je  pogost  material, prisoten v vsakdanjem življenju skoraj na vseh področjih.

Kako polivinilkloridi vplivajo na onesnaženost okolja ?
Proizvodnja zelo onesnažuje okolje. V času uporabe iz njih uhajajo dodatki za mehčanje, trajnost, upogibnost, ki so zdravju škodljivi. Kot odpad, odložen na deponijo, ne predstavlja v ekološkem smislu skoraj nobene nevarnosti za človekovo zdravje in okolje. Nasprotno od tega pa v primeru sežiga na prostem ali doma v peči predstavlja hudo in vsestransko zdravstveno in okoljsko nevarnost.

Kaj nastane pri gorenju klorovih spojin?
Ob sežigu PVC izdelkov pride do nastanka solne kisline v obliki plina (  HCl ), ki  povzroča
dihalne motnje, bronhialni katar, zastrupitev ter lahko vpliva na plodnost. Hkrati pride tudi do nastanka plinov z imenom  dioksini, ki so eni najhujših strupov kar jih poznamo. V nekaterih primerih pride tudi do tvorbe furanov, ki so prav tako zelo škodljivi plini.

Kako strupeni so dioksini?
Izhodiščna snov za izdelavo PVC-ja je (v več kot 50 %)  klor. Pri sežigu 1 kg PVC –ja nastane 0,5 kg plina HCl. Pri tem pride tudi do tvorbe sicer manjših količin, a zato zelo strupenega plina,  dioksina. Dioksin je plin, ki je  500 krat bolj strupen od strihnina in cca.
10.000 krat bolj strupen od cianida!

Kako pridejo dioksini v človeški organizem?
Pri sežigu klorovih spojin dioksini prihajajo v okolje. Plini ob gorenju gredo v zrak, ponoči z roso padejo na tla, ob dežju jih kaplje prinesejo nazaj na zemljo, na naše vrtove, sadovnjake, polja in že so v naši prehranjevalni verigi!  Ker so počasi razgradljivi, se kopičijo v okolju, v živalskih ter v človeških organizmih. Razpolovno dobo ocenjujeo na 5 – 10 let. Dioksini pridejo v človeški organizem v 90 – 95 % preko prehranjevanja. S tem je mišljeno zaužitje zastrupljene zelenjave, sadja, izdelkov iz žit ter meso. Bistveni vir za zastrupitev klavne živine je pri tem lahko krmilo, ki je zopet zraslo v okolju s prisotnostjo dioksina.

Kako delujejo dioksini na človeško telo?
Dihalne težave, vnetja kože in sluznice, klorova aknavost, motnje pri delovanju ledvic, povečano tveganje rakavega obolenja,  so osnovna področja učinkovanja. Po današnjih spoznanjih velja dioksin za močnega spodbujevalca rakastih obolenj. Pri tem se mu pripisuje t.im. vloga promotorja oz. indirektnega učinkovalca na poškodbo DNA. Pri poizkusih na živalih so ugotovili, da je tudi teratogen, kar pomeni, da povzroča spremembe pri  razvoju zarodka. Ker je topen v maščobi se nabira v mleku mater dojilj in tako prispe v otroka tudi preko dojenja.  Dioksin se namreč, tako kot mnogo strupov v okolju, akumulira v organizmih v prehrambeni verigi. To pomeni sledeče: rastlina, ki zraste v zastrupljeni zemlji v sebi shrani npr. količino  1, svinja, ki tako rastlino dobi v obliki krme v svojem tkivu shrani količino 10, človek, ki nadalje poje to meso, shrani v svojem tkivu količino 100. Vsaka naslednja vrsta organizma, ki se hrani z organizmon, ki je nižje na prehrambeni verigi, mora namreč za prirast 1 kg lastne mase pojesti vsaj 10 kg  mase le-tega. To pa hkrati pomeni, da je človek, ki je najvišje na prehrambeni verigi, dobi v svoji hrani največji multiplikator strupov v svoje telo. Kako zvita je narava, mar ne !? Za učinkovanje dioksinov na človeški organizem  ne obstaja mejna vrednost oz. količina vnesenega strupa, ki ne bi povzročila posledic na organizmu. Tako še niso odkrili tako majhne količine dioksina, ki ne bi povzročila hormonskih sprememb !!

In še nekaj informacij v razmislek!

• Pomislite na vse tiste dni, ko se v vaši soseščini kadi smrdljiv dim od gorečega odpada!
• Ne kurite umetnih mas, gum, olj,…raje jih oddajte zbiralcu smeti! Morda boste s tem ravno svojim otrokom ali vnukom rešili zdravje!?
• Ali veste, da na Bavarskem več kot 90 % požarov gasilci ne pogasijo (ne gredo blizu!),  ker nimajo opreme za varovanje pred hudimi strupi, ki nastajajo ob gorenju umetnih mas v hiši !?
• Ob dnevih jesenske in zimske megle v naših krajih, ki zna trajati tudi tedne in tedne, se vsi plini, ki prihajajo iz kurišč ( HCl, SO2, ..itd.) oprimejo kapljic vlage v zraku
( megle) in tako pridejo v naša pljuča. Ob takem času je veliko akutnih laringitisov (draženje sapnika, gromko kašljanje, dušenje)  predvsem pri majhnih otrocih !!

Ali si lahko predstavljate na kolikih mestih v naši lepi pokrajini je že bil zakurjen kup plastike!? In kam vse je že prispel dioksin, ki je pri tem nastal?  Morda na vrt tistega, ki je kuril, morda tudi na sosedovega, morda so ga vdihovali, morda so ga pojedli potom zelenjave, mesa!?

»Če vas ima BOG  še kaj rad, prosim nehajte kuriti plastiko; za svoje in naše dobro, za zdravje nas, naših otrok in vnukov !!«

Stojan Habjanič, univ.dipl.inž.gradb.

Koledar dogodkov

Junij 2024
P T S Č P S N
« Maj   Jul »
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Zemljevid

Občina Cankova v Sloveniji

Koledar prireditev

Krajevni urad Cankova

Krajevni urad Cankova
je odprt ob torkih in četrtkih.

Uradne ure so od 8.00 do 12.00 in
od 13.00 do 15.00.

 

Podrobne informacije

dobite na tel. št. (02) 513 12 74,

ali na Upravni enoti Murska Sobota

tel. št. (02) 513 11 11,

ali na Občini Cankova,

tel. št. (02) 540-93-70.


Preberi več